AKTUÁLNEWabi Sabi predstavuje svojho japonského šéfkuchára
Február 2019: Od leta môžete v našej reštaurácii vídať japonského šéfkuchára ako má byť. Pán Riichiro Matsui sa stal šéfom nášho tímu.
Tomuto povolaniu sa venuje už 27 rokov, z toho 23 na pozícii šéfkuchára. Skúsenosti naberal po celom svete - okrem Japonska, Nemecka a Talianska pracoval v Taipei, Hanoi, Saipane, Jakarte či Singapure. Do Bratislavy prišiel po 5-ročnom pôsobení v Bahrajne spolu so svojou rodinou.
Čo zmenil a priniesol japonský šéfkuchár?
Wabi Sabi je momentálne jedinou reštauráciou v širokom okolí, ktorej šéfuje japonský šéfkuchár so skúsenosťami a potrebnými odbornosťami. Na túto zmenu sme sa pripravovali dlho a je to veľký krok vpred k ešte tradičnejšej a autentickejšej japonskej kuchyni, ktorú vám chceme ponúkať.
Pán Riichiro Matsui spočiatku spoznával chute našich hostí, zoznamoval sa s fungovaním reštaurácie a zvyklosťami. Našim spoločným zámerom je ponúknuť vám vo Wabi Sabi autentický japonský zážitok, ale s ohľadom na to, čo máte radi, poznáte a popri tom predstavovať niečo nové, čo ste u nás doteraz neskúsili.
ŠPECIÁLNA DEGUSTAČNÁ PONUKAZimný festival jedla vo Wabi Sabi
Január 2018: V rámci Zimného festivalu jedla Vás pozývame ochutnať a zažiť moderné Japonsko. Naše trojchodové menu servírujeme moderným kaiseki štýlom, teda všetky jedlá naraz.
Miso Shiru je najtypickejšia japonská polievka podávaná počas celého dňa. Pripravuje sa z vývaru dashi, miso pasty, morských rias wakame a jemného tofu.
My Vám ponúkame špeciálnu verziu tejto polievky - Kinome Miso Shiru. Kinome miso je biele miso ochutené listami kinome sansho. Je delikátne a jeho sladké tóny sú jemne ovocné.
Ďalším chodom je mizuna listový šalát s miso dressingom, tempura s daikon ponzu a cibuľkou a tiež aburi nigiri.
Miso pasta, z ktorej je náš miso dresing, je základnou surovinou v japonskej kuchyni. Vyrába sa fermentovaním sóje.
Tempura je vyprážané jedlo. Zo špeciálnej tempura múky sa vytvorí cestíčko, v ktorom sú obalené shiso list, nori riasa, kreveta a huby.
Ponzu omáčku tvorí sójová omáčka, mirin - sladké ryžové víno a sušený hobľovaný tuniak katsuobushi, podáva sa s nastrúhanou bielou reďkovkou daikon.
Aburi nigiri je moderné sushi, ktoré je na povrchu opaľované flambérom.
Teriyaki jelení chrbát s edamame a ryžou je lahodná kombinácia chutí. Jemná, na jazyku rozplývajúca sa divina, chrumkavé sójové bôby edamame a naša vlastná teriyaki omáčka.
Aburi nigiri
Naše degustačné menu obsahuje aj čapované japonské pivo Kirin. Jeho história siaha až do roku 1885 a na japonskom trhu je to jednotka.
JAPONSKÁ KULTÚRAVečer na tému matcha
November 2017: Druhý večer zo série ochutnávok japonských čajov bol venovaný len čaju matcha. Je to japonský zelený mletý čaj bohatý na antioxidanty s výrazným povzbudzujúcim účinkom.
Na privítanie sme našim hosťom podávali špeciálny miešaný nápoj. Jeho príprava začína preosievaním čaju matcha.
Počas večera sme pili matcha Okumidori, ktorý má elegantnú sladko-slanú chuť a krémovú konzistenciu. Pochádza z malebnej oblasti Shizuoky, neďaleko hory Fuji.
Porcovanie čaju. Lístky čaju z kultivaru Okumidori sú prémiovej kvality, ktorý je zárukou bohatej chuti.
Príprava čaju matcha studenou formou.
Šľahanie čaju matcha bambusovou metličkou Chasen.
Miešaný nápoj s aloe vera a čajom matcha.
Príprava drinku finišuje.
Na zdravie!
Podávanie a servis čaju matcha v tradičnom chawane.
Počas večera sme hosťom podávali degustačné menu: hijiki šalát, kačacia zemlička (hirata) a aburi nigiri.
Príjemná atmosfera počas prezentácie matcha miešaného nápoja.
Príprava matcha kapučína.
Matcha kapučíno je často obľúbenou náhradou kávy.
BOLI SME SA POZRIEŤJapan Week v Prahe
November 2017: Tím Wabi Sabi sa bol inšpirovať, naučiť niečo nové ale aj zabaviť na Japan Week v Prahe.
Chutnali sme saké, medzi inými aj najlepšie saké na svete (podľa International Wine Challenge). Jeho výrobca (na fotke vpravo) si toto ocenenie náležite užíval :)
Ryža, z ktorej sa vyrába saké, sa brúsi. Čím je zbrúsenejšia, tým je saké kvalitnejšie. Údaj na vrecúškach naznačuje o koľko percent bola ryža zbrúsená oproti svojej pôvodnej veľkosti.
Prezentácia Kitanishi Saké Brewery
PREDSTAVUJEME JAPONSKÚ KULTÚRUOchutnávka japonských čajov
November 2017: Na prvej zo série ochutnávok čajov sme Vás pozvali spolu s čajovým expertom ochutnať čaje gyokuro, sencha, genmaicha a houjicha.
Ochutnávkou sprevádzal p. Zajac z čajovne Čajový dom.
Sencha je v Japonsku najpopularnejším čajom. V chuti môžeme cítiť rybacinu, čo je spôsobené tým, že čaj sa často hnojí práve rybami.
Sencha má blahodárne účinky na zdravie - zvyšuje imunitu, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.
Houjicha je zelený čaj, ktorý svojou praženou chuťou môže pripomínať kávu alebo čierny čaj. Pražením pri 200 stupňoch stráca väčšinu kofeínu a preto sa výborne hodí na večerné pitie.
Houjicha napomáha k lepšiemu tráveniu a znižuje pálenie záhy. Podáva sa spolu s jedlom.
Genmaicha: základom tohto čaju je zvyčajne čaj Bancha, ktorý obsahuje málo kofeínu a preto sa výborne hodí na večerné pitie.
Špecifikom čaju genmaicha sú opražené ryžové zrnká, ktoré pridávaju čaju jemnú orieškovú, ba až pukancovú chuť. Zásadne sa pije teplý.
Gyokuro je exkluzívny čaj, ktorý sa podáva najvzácnejším hosťom. Pestuje sa za špeciálnych podmienok na zatienených kríkoch.
Gyokuro chutí skutočne delikátne. V tomto čaji môžeme cítiť aj piatu chuť - umami.
Tradičný dezert mochi - japonský koláčik z ryžovej pasty, často plnený plnkou z fazule azuki.
Liatinová čajová konvička. Konvičky na severe Japonska mávajú výraznejší vzor. Majstri, ktorí ich vyrábajú, to odôvodňujú tým, že na severe je menej svetla a chcú, aby zakazníci mali z používania konvičky rovnaký estetický zážitok ako zákazníci z juhu.
Keď budete pripravovať ľadový zelený čaj, nezalievajte ho horúcou vodou. Čaj sa pridáva do studenej vody a necháva sa dlhšiu dobu macerovať.
Najbližšia ochutnávka sa bude konať 28.11.2017 a bude sa týkať výlučne čaju matcha.
FOTOREPOTÁŽAko sme sa mali v Japonsku
September 2017: Jedno z najznámejších miest v Japonsku - najväčší a najrušnejší prechod na svete - križovatka v Shibuya v Tokiu - pohľad z výťahu nášho hotela
Mladé Japonky oblečené v tradičnom kimone
Príprava tradičnej japonskej placky Okonomiyaki v kyotskom štýle. Zaujímavosťou je, že v každom regióne sa placka pripravuje inak - napríklad v Hirošime sa pridávajú aj rezance
Príchod rýchlovlaku Shinkasnen, ktorý sme na prepravu používali aj my. Je to najlepšia a najrýchlejšia preprava po Japonsku, pohybuje sa rýchlosťou okolo 320 km/h.
Jedným z top zážitkov bol let vrtuľníkom nad Tokiom. Pohľad na Tokio Tower a na veľkú časť mesta.
Japonský fenomén Pachinko - zábavné herne a nevýherné automaty, ktoré sú v Japonsku doslova na každom kroku
Úžasným zážitkom bola možnosť sledovať tréning najprestížnejších profesionálnych zapasnikov sumo. Tréningy nie sú verejnosti prístupné a o to viac to bolo pre nás vzrušujúce.
Tako Tamago, malá nasladlá chobotnica plnená vajíčkom, typická pre Koyto a trhovisko Nishiki.
Užívame si večerné Tokio :)
V obľúbenom špecializovanom obchode s nožmi na trhu Tsukiji kupujeme darček pre kolegov - nože brúsené na mieru.
Herňa pachinko. Keďže hazard je v Japonsku zakázaný, funguje to tak, že si kúpite špeciálne oceľové guličky, s ktorými sa na automatoch hrá a keď vyhráte, vymeníte si ich za peniaze. Japonci milujú elektornické hry a vydržia v herniach celé dni, bez rozdielu veku.
Špecializovaný obchod v Tokiu na trhu Kappa Bashi venovaný len paličkám všetkých druhov, mnohé boli skutočné skvosty za nemalé sumy.
Fushimi Inari-taisha viac ako 30000 brán Tori vedúcich na vrchol hory Inari. Inari je Boh ryže a jeho symbolom je líška - Kitsuna, ktorá je tu často vyobrazená. Chrám bol založený v roku 711 nl,. Pri vstupe na horu je veľa stánkov s tradičným a veľmi chutným japonským street foodom.
Brána Tori Itsukushima Shrine počas odlivu na ostrove Miyajima. Pravdepodobne najfotografovanejšia brána/tori v celom Japonsku. Ostrov Miyajima je posvätný a veľkým lákadlom pre turistov. Je to zároveň ostrov ustríc a môžete ich tu ochutnať na každom kroku - grilované, vyprážané, ale aj surové. Po ostrove voľne behajú jelene nízkeho vzrastu, ktoré nie sú vôbec plaché a "živia" sa jedlom, ktoré turistom radi trhajú z rúk.
NENECHAJTE SI UJSŤČerstvé wasabi, sudachi a yuzu priamo z Japonska
September 2017: Pozývame Vás na originálne čerstvé wasabi priamo z Japonska! Wasabi je rastlina náročná na pestovanie a preto sa hovorí, že dopyt po nej nebude nikdy uspokojený.
Tesne pred podávaním Vám ho nastrúhame na tradičnom oroshigane zo žraločej kože. V ponuke je na nigiri dochutené kôrou yuzu.
Sudachi je japonský citrus veľkosti golfovej loptičky.
Vďaka svojej čistej kyslej chuti a príjemnej citrusovej aróme sa v Japonsku často používa na dochutenie jedál. Momentálne je v ponuke aj vo Wabi Sabi.
Yuzu je aromatický citrusový plod, ktorý sa pestuje v Ázii. Jeho chuť pripomína grepfruit v kombinácii s mandarinkou. Je základnou surovinou pri príprave omáčky ponzu.
V japonskej kuchyni sa používa jeho kôra a šťava na dochucovanie jedál a nápojov.
AKTUÁLNEIdeme do Japonska!
September 2017: Náš dlho pripravovaný a plánovaný výlet za inšpiráciou do Japonska je konečne tu! V utorok 12.9. odlietame smer Tokyo a program máme plný toho naj, čo sa v Japonsku dá zažiť.
Hneď v stredu budeme nasávať atmosféru Tokya, najväčšieho mesta sveta s 33 miliónmi obyvateľov. Náš hotel sa nachádza priamo na najrušnejšej križovatke sveta Shibuya a tak sa pridáme k cca tisícke ľudí, ktorí ním vraj naraz prechádzajú.
Vo štvrok máme na pláne výlet na posvätnú horu Fuji (3770 mnm), pre krátkosť času helikoptérou. Tešíme sa na krásne pohľady na túto aktívnu sopku a jej krásnu okolitú prírodu. Obed si dáme na najväčšom trhu s rybami na svete, Tsukiji. Bude to najčerstvejšie a najlepšie sushi aké vôbec existuje, no najprv si musíme vystáť radu na miesto v niektorej z miestnych reštaurácií.
V piatok nás čaká veľmi autentický zážitok - máme vzácne pozvanie na ranný tréning profesionálnych zápasníkov sumo. Je to niečo, čo sa len tak nepodarí zažiť! Poobede si pôjdeme pozrieť bronzovú sochu Buddhu v Kamakure - pochádza z roku 1252 a má 13,35 m.
16.9. navštívime mesto Shinjuku s najrušnejšou železničnou stanocou sveta, ktorou denne prejdú dva milióny ľudí. Pozrieme si trh v Ueno, chrám Sensoji v Asakuse a na obed si dáme tradičný miestny street food.
V nedeľu z Tokya odchádzame shinkansenom do Kyota. Ubytujeme sa v tradičnom, viac ako storočnom ryokane v centre, v najstaršej časti mesta, štvrti Gion. Gion je známy gejšami, alebo geiko, ako ich tu volajú. Navštívime pamiatku patriacu do svetového dedičstva UNESCO - chrám Kyomizudera, a potom si pozrieme Zlatý chrám - Kinkaku-ji. Jeho meno je odvodené od faktu, že dve najvyššie poschodia sú pokryté zlatom.
18.9. si prejdeme trhovisko Nishiki market, kde sa dá kúpiť všetko, čo súvisí s jedlom. Nazýva sa aj "kuchyňa Kyota". Tešíme sa, ako budeme ochutnávať tie najrôznejšie špeciality a lokálne delikatesy.
Ďalší deň sa budeme venovať čaju Matcha - budeme sa školiť v príprave Matcha Tea Ceremony. Stihneme ešte obed v známej zen budhistickej vegetariánskej reštaurácii Shigetsu v štvrti Arashiyama. Prejdeme sa k chrámu Fushimi Inari Taisha a potom už len budeme ochutnávať lokálne saké Gekkeikan ;)
Ako to celé dopadne môžete sledovať na našich Facebook a Instagram profiloch, ktoré budeme z Japonska pravidelne aktualizovať.
SEZÓNNEMyoga alebo japonský zázvor
August 2017: Myoga, alebo japonský zázvor, je jemná a lahodná verzia zázvora. Momentálne je v Japonsku jej sezóna a tak Vám myogu ponúkame aj vo Wabi Sabi.
Myoga má jemnejšiu chuť ako bežný zázvor, kombinovanú s veľmi jemnými nakladanými cibuľkami. V japonskej kuchyni je obľúbená na dochucovanie jedál a nakladanie. Používajú sa mladé púčiky. Vo Wabi Sabi Vám naservírujeme myogu nakladanú v omáčke Amazu spolu so sashimi.
Myogu máme v ponuke do vypredania zásob, a preto Vám odporúčame rezervovať si stôl i myogu vopred.
EXKLUZÍVNERiichiro Matsui vo WABI SABI
Júl 2017: Wabi Sabi Vám chce neustále prinášať tradičnú a autentickú japonskú kuchyňu. A preto sme v júni 2017 na Slovensko priviedli japonského šéfkuchára, ktorý momentálne pôsobí v 5* rezorte v Bahraine - p. Riichira Matsui.
P. Matsui sa japonskej kuchyni venuje už viac ako 20 rokov a väčšinu tohto času na poste šéfkuchára. Tak ako je to pre Japoncov typické, aj p. Matsui je veľmi distingvovaný, príjemný, pracovitý a ústretový.
Počas týždňa, ktorý vo Wabi Sabi strávil, nám priblížil japonskú kuchyňu a kultúru zasa o čosi viac. Okrem kulinárskych postupov sme od neho odkukali napríklad správne servírovanie tradičných japonských jedál, rozprávali sme sa o surovinách a o tom, čo robí japonské jedlá také výnimočné.
P. Matsui pripravil na piatkový večer malé prekvapenie - tradičné japonské degustačné menu - kaiseki minazuki. Bola to jedinečná šanca ochutnať v Bratislave japonskú kuchyňu tak, ako ju pravdepodobne nepoznáte.